Gęsina na świętego Marcina. Smak tradycji, który warto ocalić

Gęsina na świętego Marcina. Smak tradycji, który warto ocalić

Jesień w Polsce pachnie jabłkami, przyprawami i pieczoną gęsią. Choć dziś rzadko gości na naszych stołach, w przeszłości była symbolem dostatku i świętowania. Z okazji dnia św. Marcina, przypadającego 11 listopada – w tym samym dniu, w którym obchodzimy Narodowe Święto Niepodległości – warto przypomnieć historię potrawy, która przez wieki łączyła ludzi wokół stołu.

Od legendy do tradycji

Związek św. Marcina z gęsiami ma swoje źródło w legendzie. Gdy mieszkańcy Tours chcieli mianować go biskupem, święty – pełen pokory – próbował ukryć się w gęsiarni. Ptaki jednak zdradziły jego kryjówkę głośnym gęganiem. Od tego momentu gęś stała się symbolem świętomarcińskich obchodów, a jej pieczenie – corocznym rytuałem.

Tradycja ta przyszła do Polski z Europy Zachodniej, gdzie już od IV wieku obchodzono święto kończące rok gospodarski. Był to czas podsumowań, przygotowań do zimy i uboju zwierząt. Mięso z gęsi, tłuste i pożywne, idealnie nadawało się na długie, chłodne miesiące.

Gęsina – duma dawnej polskiej kuchni

W polskich dworach i gospodarstwach gęsina zajmowała wyjątkowe miejsce. Nie była ani daniem wykwintnym, ani typowo chłopskim – łączyła oba światy. Mięso trafiało na stoły bogatych i biednych, a z gęsi korzystano niemal w całości. Dostarczała mięsa, tłuszczu, puchu i pierza – z którego robiono posłania czy pióra do pisania.

Już w XVI wieku w folwarkach arcybiskupich wypasano setki gęsi, a w XIX wieku w Wielkopolsce ich liczba przewyższała kury nawet dwukrotnie. To właśnie wtedy ukształtowały się przepisy, które do dziś kojarzymy z polską jesienią: gęś pieczona z jabłkami, półgęsek, czernina czy słynna okrasa z gęsi.

Gęsina i święty Marcin w Wielkopolsce

W regionie poznańskim święto 11 listopada od wieków miało podwójny wymiar – duchowy i kulinarny. Oprócz pieczonej gęsi, na stołach pojawiały się też wypieki z białym makiem – tak narodziła się tradycja rogali świętomarcińskich. Wierzono, że „na świętego Marcina najlepsza gęsina”, a dzień ten oznaczał symboliczne rozpoczęcie zimy.

Wielkopolanie traktowali to święto jako moment odpoczynku po ciężkich pracach polowych. Nie podejmowano wówczas żadnych obowiązków gospodarskich – nawet pieczenie chleba odkładano na później, by nie sprowadzić pecha na domostwo.

Od zapomnienia do odrodzenia

Po II wojnie światowej i w czasach PRL-u tradycja świętomarcińskiej gęsiny niemal zanikła. Brak dostępności mięsa, zanik umiejętności jego przyrządzania oraz zastąpienie rodzinnych zwyczajów państwowymi uroczystościami sprawiły, że gęś przestała być symbolem listopadowego święta.

Dopiero w 2009 roku, dzięki akcji „Gęsina na Świętego Marcina”, rozpoczęto szeroką kampanię mającą na celu przywrócenie jej należnego miejsca w polskiej kuchni. Promowane są lokalne hodowle, tradycyjne przepisy i powrót do domowego pieczenia gęsi – często w towarzystwie młodego wina z polskich winnic.

Powrót smaku dawnych lat

Dziś coraz więcej restauracji i gospodarstw agroturystycznych sięga po przepisy sprzed wieków. Gęś pieczona z jabłkami, podawana z kluskami i modrą kapustą, znów trafia na polskie stoły. Coraz częściej gości też na świątecznych jarmarkach, a jej smak – głęboki, tłusty i aromatyczny – staje się elementem kulinarnego dziedzictwa regionów.

Choć wciąż jemy jej niewiele, to właśnie gęsina ma szansę stać się symbolem jesieni – takim, jakim niegdyś była w każdym polskim domu.

Na podstawie opracowania: Patryk Chabasiński, Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich WODR

Opublikuj komentarz

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w naszej Polityce Prywatności. View more
Cookies settings
Zgoda
Sprzeciw
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
Polityka prywatności, RODO i regulamin serwisu www.infowielkopolska.pl 1. Informacje ogólne: Niniejsza Polityka Prywatności określa zasady przetwarzania i ochrony danych osobowych przekazanych przez Użytkowników w związku z korzystaniem przez nich z usług serwisu. 2. Administratorem danych osobowych zawartych w serwisie jest Theo Witold Michalak z siedzibą w Koninie 62-500, ul. Żwirki i Wigury 25A. Wydawcą portalu jest Witold Michalak. 3. W trosce o bezpieczeństwo, stale reagujemy na zgodność działania z odpowiednimi aktami prawnymi – ustawą o ochronie danych osobowych, ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną, a także wszelkiego rodzaju aktach wykonawczych i aktach prawa wspólnotowego. 4. Dane Osobowe przetwarzane są na podstawie zgody wyrażanej przez Użytkownika oraz w przypadkach, w których przepisy prawa upoważniają Administratora do przetwarzania danych osobowych na podstawie przepisów prawa lub w celu realizacji zawartej pomiędzy stronami umowy. 5. Serwis realizuje funkcje pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniach w następujący sposób: poprzez dobrowolnie wprowadzone w formularzach informacje, poprzez gromadzenie plików “cookies” 6. Serwis zbiera informacje dobrowolnie podane przez Użytkownika. 7. Kiedy odwiedzający witrynę zostawia komentarz, zbieramy dane widoczne w formularzu komentowania, jak i adres IP odwiedzającego oraz podpis jego przeglądarki, jako pomoc przy wykrywaniu spamu. 8. Komentarze gości mogą być sprawdzane za pomocą automatycznej usługi wykrywania spamu. 9. Dane podane w formularzu są przetwarzane w celu wynikającym z funkcji konkretnego formularza np. w celu dokonania procesu obsługi kontaktu informacyjnego. 10. Dane osobowe pozostawione w serwisie nie zostaną sprzedane ani udostępnione osobom trzecim, zgodnie z przepisami Ustawy o ochronie danych osobowych. 11. Do danych zawartych w formularzu przysługuje wgląd osobie fizycznej, która je tam umieściła. Osoba ta ma również praw do modyfikacji i zaprzestania przetwarzania swoich danych w dowolnym momencie. 12. Zastrzegamy sobie prawo do zmiany w polityce ochrony prywatności serwisu, na które może wpłynąć rozwój technologii internetowej, ewentualne zmiany prawa w zakresie ochrony danych osobowych oraz rozwój naszego serwisu internetowego. O wszelkich zmianach będziemy informować w sposób widoczny i zrozumiały. 13. W Serwisie mogą pojawiać się linki do innych stron internetowych. Takie strony internetowe działają niezależnie od Serwisu i nie są w żaden sposób nadzorowane przez serwis www.e-konin.pl. Strony te mogą posiadać własne polityki dotyczące prywatności oraz regulaminy, z którymi zalecamy się zapoznać. 14. Zakaz używania treści oraz materiałów wizualnych publikowanych na serwisie www.infowielkopolska.pl bez zgody właściciela. W razie wątpliwości co któregokolwiek z zapisów niniejszej polityki prywatności jesteśmy do dyspozycji – nasze dane znaleźć można w zakładce – Kontakt. 15. Pliki cookies (ciasteczka) 15.1. Serwis korzysta z plików cookies – małych plików tekstowych wysyłanych do urządzenia końcowego użytkownika (komputera, smartfona itp.), które są zapisywane na jego urządzeniu podczas odwiedzania strony internetowej. 15.2. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
    • dostosowania zawartości serwisu do preferencji użytkownika,
    • optymalizacji korzystania z serwisu (np. zapamiętywania ustawień użytkownika),
    • tworzenia anonimowych statystyk odwiedzin, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają ze strony,
    • utrzymania sesji użytkownika (po zalogowaniu), dzięki której użytkownik nie musi na każdej podstronie ponownie wpisywać loginu i hasła.
15.3. W ramach serwisu stosowane są dwa rodzaje plików cookies:
    • sesyjne – tymczasowe pliki przechowywane na urządzeniu użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony lub wyłączenia przeglądarki,
    • stałe – przechowywane na urządzeniu użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do ich ręcznego usunięcia przez użytkownika.
15.4. Pliki cookies mogą być również wykorzystywane przez współpracujących z serwisem partnerów (np. Google – w celu prowadzenia statystyk w ramach Google Analytics lub emisji reklam w ramach Google AdSense). 15.5. Użytkownik ma możliwość samodzielnego zarządzania plikami cookies. Przeglądarki internetowe domyślnie dopuszczają przechowywanie plików cookies na urządzeniu użytkownika, jednak ustawienia te mogą zostać zmienione. Użytkownik może w każdej chwili zablokować automatyczną obsługę cookies w ustawieniach swojej przeglądarki lub zażądać informacji o ich każdorazowym przesłaniu na urządzenie użytkownika. Ograniczenie stosowania cookies może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne w serwisie. 15.6. Szczegółowe informacje na temat obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach używanej przeglądarki internetowej.  
Save settings
Cookies settings