Wielkopolska w centrum europejskich działań przeciw marnowaniu żywności

Wielkopolska w centrum europejskich działań przeciw marnowaniu żywności

fot. UMWW

Wielkopolska stała się w październiku areną międzynarodowych rozmów o zrównoważonym podejściu do żywności. W dniach 7–8 października 2025 roku odbyło się międzyregionalne spotkanie partnerów projektu Social Food Webs, którego gospodarzem był Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego. Tematem przewodnim wydarzenia było niemarnowanie żywności – obszar, w którym region od lat uchodzi za lidera w skali kraju.

W dwudniowych obradach uczestniczyli przedstawiciele ośmiu państw Unii Europejskiej: Belgii, Danii, Francji, Finlandii, Polski, Portugalii, Łotwy i Hiszpanii. Pierwszy dzień miał charakter warsztatowy i odbył się w Poznaniu, w siedzibie urzędu marszałkowskiego.

Podczas inauguracji wicemarszałek Krzysztof Grabowski przedstawił efekty realizowanego od 2021 roku Programu Ograniczenia Marnotrawstwa i Strat Żywności, podkreślając, że Wielkopolska od lat stawia na praktyczne rozwiązania i współpracę z organizacjami społecznymi.

O naukowych aspektach walki z marnotrawstwem mówiła prof. dr hab. inż. Anna Gramza-Michałowska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, w wykładzie pt. „Od nadwyżek do wartości: wielkopolska droga do wzmacniania lokalnych gospodarek i wspólnot w Europie”.

W części roboczej uczestnicy analizowali europejskie dobre praktyki dotyczące redystrybucji nadwyżek żywności. Wśród przykładów wartych wdrożenia znalazł się wielkopolski konkurs dotacyjny „Transport i magazynowanie żywności uratowanej przed zmarnowaniem”. Obok niego wyróżniono również inicjatywy „RECOOPEREM” z hiszpańskiej Katalonii oraz belgijski program „Foodsavers” z Gent.


Słupca i Lądek – lokalne przykłady skutecznych rozwiązań

Drugi dzień poświęcono wizytom studyjnym w terenie. Goście odwiedzili Wielkopolski Bank Żywności w Poznaniu, poznając kulisy codziennej pracy oraz efekty projektów współfinansowanych przez samorząd województwa.

W Słupcy zaprezentowano działanie lokalnej jadłodzielni, utworzonej dzięki dofinansowaniu w ramach konkursu „Wielkopolskie Jadłodzielnie”. To miejsce, w którym mieszkańcy mogą dzielić się żywnością zamiast ją wyrzucać – rozwiązanie, które zdobywa coraz większą popularność w mniejszych miastach regionu.

Z kolei w Lądku członkinie Koła Gospodyń Wiejskich przygotowały warsztaty kulinarne pod hasłem „gotowanie bez strat”, wykorzystując zakupioną z dotacji małą mobilną kuchnię warsztatową. Uczestnicy mieli okazję wspólnie przygotować m.in. krem z dyni, zapiekanki z ziemniaków oraz faszerowane jabłka.

Spotkanie w ramach projektu Social Food Webs pokazało, że Wielkopolska nie tylko wdraża skuteczne mechanizmy walki z marnotrawstwem żywności, ale też inspiruje inne regiony Europy do działania.

Opublikuj komentarz

Prawdopodobnie można pominąć

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w naszej Polityce Prywatności. View more
Cookies settings
Zgoda
Sprzeciw
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
Polityka prywatności, RODO i regulamin serwisu www.infowielkopolska.pl 1. Informacje ogólne: Niniejsza Polityka Prywatności określa zasady przetwarzania i ochrony danych osobowych przekazanych przez Użytkowników w związku z korzystaniem przez nich z usług serwisu. 2. Administratorem danych osobowych zawartych w serwisie jest Theo Witold Michalak z siedzibą w Koninie 62-500, ul. Żwirki i Wigury 25A. Wydawcą portalu jest Witold Michalak. 3. W trosce o bezpieczeństwo, stale reagujemy na zgodność działania z odpowiednimi aktami prawnymi – ustawą o ochronie danych osobowych, ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną, a także wszelkiego rodzaju aktach wykonawczych i aktach prawa wspólnotowego. 4. Dane Osobowe przetwarzane są na podstawie zgody wyrażanej przez Użytkownika oraz w przypadkach, w których przepisy prawa upoważniają Administratora do przetwarzania danych osobowych na podstawie przepisów prawa lub w celu realizacji zawartej pomiędzy stronami umowy. 5. Serwis realizuje funkcje pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniach w następujący sposób: poprzez dobrowolnie wprowadzone w formularzach informacje, poprzez gromadzenie plików “cookies” 6. Serwis zbiera informacje dobrowolnie podane przez Użytkownika. 7. Kiedy odwiedzający witrynę zostawia komentarz, zbieramy dane widoczne w formularzu komentowania, jak i adres IP odwiedzającego oraz podpis jego przeglądarki, jako pomoc przy wykrywaniu spamu. 8. Komentarze gości mogą być sprawdzane za pomocą automatycznej usługi wykrywania spamu. 9. Dane podane w formularzu są przetwarzane w celu wynikającym z funkcji konkretnego formularza np. w celu dokonania procesu obsługi kontaktu informacyjnego. 10. Dane osobowe pozostawione w serwisie nie zostaną sprzedane ani udostępnione osobom trzecim, zgodnie z przepisami Ustawy o ochronie danych osobowych. 11. Do danych zawartych w formularzu przysługuje wgląd osobie fizycznej, która je tam umieściła. Osoba ta ma również praw do modyfikacji i zaprzestania przetwarzania swoich danych w dowolnym momencie. 12. Zastrzegamy sobie prawo do zmiany w polityce ochrony prywatności serwisu, na które może wpłynąć rozwój technologii internetowej, ewentualne zmiany prawa w zakresie ochrony danych osobowych oraz rozwój naszego serwisu internetowego. O wszelkich zmianach będziemy informować w sposób widoczny i zrozumiały. 13. W Serwisie mogą pojawiać się linki do innych stron internetowych. Takie strony internetowe działają niezależnie od Serwisu i nie są w żaden sposób nadzorowane przez serwis www.e-konin.pl. Strony te mogą posiadać własne polityki dotyczące prywatności oraz regulaminy, z którymi zalecamy się zapoznać. 14. Zakaz używania treści oraz materiałów wizualnych publikowanych na serwisie www.infowielkopolska.pl bez zgody właściciela. W razie wątpliwości co któregokolwiek z zapisów niniejszej polityki prywatności jesteśmy do dyspozycji – nasze dane znaleźć można w zakładce – Kontakt. 15. Pliki cookies (ciasteczka) 15.1. Serwis korzysta z plików cookies – małych plików tekstowych wysyłanych do urządzenia końcowego użytkownika (komputera, smartfona itp.), które są zapisywane na jego urządzeniu podczas odwiedzania strony internetowej. 15.2. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
    • dostosowania zawartości serwisu do preferencji użytkownika,
    • optymalizacji korzystania z serwisu (np. zapamiętywania ustawień użytkownika),
    • tworzenia anonimowych statystyk odwiedzin, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają ze strony,
    • utrzymania sesji użytkownika (po zalogowaniu), dzięki której użytkownik nie musi na każdej podstronie ponownie wpisywać loginu i hasła.
15.3. W ramach serwisu stosowane są dwa rodzaje plików cookies:
    • sesyjne – tymczasowe pliki przechowywane na urządzeniu użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony lub wyłączenia przeglądarki,
    • stałe – przechowywane na urządzeniu użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do ich ręcznego usunięcia przez użytkownika.
15.4. Pliki cookies mogą być również wykorzystywane przez współpracujących z serwisem partnerów (np. Google – w celu prowadzenia statystyk w ramach Google Analytics lub emisji reklam w ramach Google AdSense). 15.5. Użytkownik ma możliwość samodzielnego zarządzania plikami cookies. Przeglądarki internetowe domyślnie dopuszczają przechowywanie plików cookies na urządzeniu użytkownika, jednak ustawienia te mogą zostać zmienione. Użytkownik może w każdej chwili zablokować automatyczną obsługę cookies w ustawieniach swojej przeglądarki lub zażądać informacji o ich każdorazowym przesłaniu na urządzenie użytkownika. Ograniczenie stosowania cookies może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne w serwisie. 15.6. Szczegółowe informacje na temat obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach używanej przeglądarki internetowej.  
Save settings
Cookies settings